Карстна пешачка патека на масивот Дахштајн

Дахштајн со глечерот Халштат
Дахштајн со глечерот Халштат

Високиот Дахштајн (2,995 m), со облик на двоен врв, се издига високо помеѓу Рамсау во Штаерска и Халштат во Горна Австрија. Глечерот Халштат тече од масивот Дахштајн кон Халштат. Масивот Дахштајн е дел од Северните варовнички Алпи, кои се наоѓаат северно од Централните Алпи. Централните Алпи, кои главно се состојат од гнајс и кристален шкрилци, се одделени од Варовничките Алпи со реките Ин, Салзах и Енс. Дахштајн варовникот се состои од ситно-зрнести, светло обоени набраздени слоеви на стрмни, испреплетени висорамнини.

Од планинската станица на жичарницата Дахштајн-Крипенштајн 2, карстна патека за планинарење води низ варовничкиот масив Дахштајн што е исцеден од вода и гол на површината до Хајлбронер Кројц, на 3 километри. Геолошкиот феномен Карст го добил името по пејзажот во Словенија и во граничи со Италија над заливот Трст, кој бил наведен како Карст.

Крипенштајн на масивот Дахштајн
Масивот Дахштајн

Во овој словенечки регион, геолошката основа на карстниот пејзаж за прв пат беше истражена од научници од Хабсбуршката монархија. Како резултат на тоа, геодетите и патниците таму го прифатија терминот карст. Терминот карст, кој опишува камено тло, последователно се користи нашироко на сите јазици од 1850-тите.

Алпски цвеќиња на карстниот масив Дахштајн
Алпски цвеќиња на карстниот масив Дахштајн

Алпски цвеќиња може да се најдат на работ на карстната пешачка патека. На пример, алпска аурикула, саксифраж, галаксиска роза, јаглика, алпско глуварче, сребрена мантија Енсталер, јаглика од џуџе, каранфилче од варово перниче, варово ѕвонче, алпска роза и роза од алпско сонце. Жолтата расцутена алпска сончева роза расте на алпски ливади богати со вар во пукнатини до височини до 2500 метри. Гентианот има едно сино ѕвоно цвеќе на кратко стебло.

алпска роза
Алпска роза

Цилијарната алпска роза, рододендрон хирсутум, се јавува во северните варовнички Алпи. Цилијарната алпска роза е зимзелена грмушка со силно грмушест раст. Цветовите се петкратни со двоен цветен плик. Светло-црвената круна е во форма на ѕвонче и во форма на инка, со жлезди лушпи однадвор и влакнести одвнатре.

Џуџеста каранфилче и алпско глуварче
Џуџеста каранфилче и алпско глуварче

Алпско или планинско глуварче, Leontodon montanus, е типично растение од варовнички урнатини во високите планини, кое е првото што расте на влажна почва без вегетација, на големи надморски височини во периглацијалната зона. Периглацијалот опишува геоморфолошки процес кој се навраќа на ефектот на мразот кој го дефинира пејзажот.
Кремастиот вар каранфил, Silene acaulis, краставицата без стебло со своите мали розови цветови, расте во густи перничиња на полињата со варовнички остатоци и продира длабоко во карпата со долг корен.

Врв