Како беше Корпус Кристи во Австрија?

Корпус Кристи се навраќа на една визија, која често се однесуваше на светата тајна на олтарот, на белгиската калуѓерка Јулијана фон Лиеж, позната по својот побожен начин на живот, која можеше да остане со денови во тивко обожавање пред посветениот домаќин. .

Погребен споменик на Марија Кристин
Погребен споменик на надвојвотката Марија Кристин

Јулијана дошла рано како сираче во болницата за лепрозни Лутих, Мон Корнилон, за која се грижеле жените од Августин. Во 1206 година влегла во овој манастир, станала свештеничка во 1222 година и надредена на женскиот дел од опатијата Мон Корнилон во 1230 година. Визијата на месечината, која била затемнета на едно место, била протолкувана од неа како показател за Христос дека црквата нема празник за посебно почитување на светата тајна на олтарот. Во 1869 година Јулијана била канонизирана. Нејзиниот празник е 5 април.

Црквата Свети Михаил со асиметрична кула
Црквата Свети Михаил со асиметрична кула

На предлог на Света Јулијана фон Лиеж, валонскиот свештеник Роберт де Турот, бискуп од Лиеж, наредил празникот Корпус Кристи во 1246 година за посебно почитување на светата тајна на олтарот со пастирското писмо Inter alia mira за неговата епархија. Следната година, Доминиканците од Свети Мартин во Лиеж го прославија празникот Корпус Кристи, „свеченоста на телото и крвта на Христос“, за првпат особено требаше да се почитува телото на Господ.

Колона Света Троица на Грабен во Виена
Колона Света Троица на Грабен во Виена

Германскиот збор за corpus christi е Fronleichnam каде Фрон се залага за „неплатена работа на кмет и слуга селани за сопственикот или земјопоседникот во феудализмот“. Средно-високогермански „vrōn (e)“, тоа јазично ниво на германски што се зборувало помеѓу 1050 и 1350 година во Горна и Централна Германија, е поткрепа на средновисокогерманската придавка „vrōn“ што се однесува на, духовно или световно, господин што му припаѓа, свети'.

Религиозно-христијанската употреба на придавката е зачувана во Корпус Кристи. Се нарекува „тело Господово, телото на Исус Христос“, од средновисокогермански vrōnlīcham, vrōnlīchname, според средновисокогермански vrōnlīcham.

„Корпус Кристи“, во: Волфганг Фајфер и сор., Етимолошки речник на германскиот јазик (1993), дигитализиран и ревидиран од верзијата на Волфганг Фајфер во Дигиталниот речник на германскиот јазик, пристапен на 31 мај 2021 година.

Палата Лобковиц Виена
Палата Лобковиц Виена

Папата Урбан IV, поранешен архиѓакон од Лиеж, го објавил бикот „Transiturus de mundo“ во 1264 година, кој го вовел Корпус Кристи како празник што требало да се слави низ Црквата и да биде поставен на еднакво рамниште со највисоките црковни празници. Поради смртта на Урбан во 1264 година, наредбата беше прифатена во повеќето земји само по нејзината потврда од страна на папата Климент V на 15-тиот општ совет на Римокатоличката црква од 1311 до 1312 година во Виена, во јужна Франција на Рона, кој беше свикан на повик на Филип IV, кралот на Франција. Целта на воведувањето на празникот од страна на папската власт беше обожување на Христос присутен во светата тајна.

превез монструација
Превез Monstrance

Скапоцено чудовиште, уред за прикажување украсен со злато и скапоцени камења со прозорец во кој е прикажан посветен домаќин, го формираше ритуалниот фокус на поворката на Корпус Кристи. Според верувањето на Римокатоличката црква, домаќинот осветен во промената на светата миса пред поворката е телото Христово.

Црквата Свети Михаил во Виена
Амвон, хор и високиот олтар во црквата Свети Михаил во Виена

Поворката полека се развиваше кон монструм во придружба на свештеник, крунисан со настрешница, обично носена од световни великодостојници. Првите поворки на Корпус Кристи биле одржани помеѓу 1264 и 1268 година во Сент Гереон, голема романескна колегијална црква во Келн, и во 1301 година во опатската црква на бенедиктинската опатија Свети Годехард во Хилдесхајм.

На почетокот на поворката, децата расфрлајќи цвеќиња и соборци го најавија доаѓањето на светата тајна. Потоа, по правило, следеле разни групи свештенство, потоа занаетчиски еснафи и братства со свеќи и знамиња.

Августинската црква во Виена
Августинската црква во Виена

Следеше „Преподобниот“, светителот над светињите, посветен домаќин, држен од највисокиот духовен великодостојник и чуван во монструм. Веднаш по светињата над светињите, следеа највисоките чинови во градот, а потоа, во опаѓачка хиерархија, пропорционална на оддалеченоста од монструмот, секогаш пониско рангирана.

Процесиите може да се толкуваат како ритуали, како колективни дејства, чиј редослед е фиксиран и носи симболично значење. Правилото, хиерархијата и општествениот поредок во градовите беа визуелизирани и учени со помош на поворки.

капучинска крипта во Виена
Капучинска крипта Виена

Мартин Лутер, Августински монах и професор по теологија и еден од иницијаторите на реформацијата, го критикуваше надворешниот изглед на побожноста на поворките. Му недостигаа основните библиски правила. Како резултат на тоа, од 1520-тите па наваму, поворците биле исмејувани, а поворките биле дискредитирани како пренос на „леб“. Просториите низ кои поминувале учесниците во процесијата сè повеќе станувале места на јавни конфликти во периодот на реформацијата.

Правилото, хиерархијата и општествениот поредок во градовите беа визуелизирани и учени со помош на поворки. Кога мнозинската ситуација беше неповолна за католиците, тие се обидоа да ги избегнат борбите за моќ со ограничување на јавноста. Опатијата Мелк, на пример, ја одржа својата поворка зад затворени порти внатре во манастирот во 1578 година поради страв од ескалација на насилството. Во 1549 година, слугата на пекар од Франконија му го грабнал монструмот на свештеникот за време на поворката Корпус Кристи на Грабен во Виена, и го згазил преподобниот. За тоа беше осуден на смрт.

Колмаркт и портата на Мајкл во Виена
Колмаркт и портата на Мајкл во Виена

Притисокот врз граѓаните да учествуваат во поворката на Корпус Кристи повторно се зголеми на почетокот на 17 век. Присилната интернализација на католичките лекови стана еден од конститутивните фактори во структурата на општеството. По победата на контрареформацијата во австриските наследни земји, се прошири ширењето на аџилак и процесонализам, водени од мерките преземени од властите. Царското семејство и хабсбуршките суверени кнезови биле вклучени во богослужбата на Евхаристијата. Царот Чарлс V. демонстративно учествувал во поворката Аугсбург Корпус Кристи пеш во Рајхстагот од 1530 година.

Светата фонтана Леополд на Грабен во Виена
Статуата на Свети Леополд на фонтаната во Грабен во Виена

Многу цитирана легенда вели дека хабсбуршкиот владетел Рудолф I се сретнал со свештеник кој го донел домаќинот за Светата Тајна на Врховното помазание на болно лице. Како знак на неговото смирение пред Господовата вечера, се вели дека Рудолф му го дал на свештеникот својот коњ и го придружувал пеш. Ова беше многу популарен мотив и најде голем број имитатори во династијата. Се вели дека неколку Хабсбурзи понизно клекнале пред домаќинот во монструм или го придружувале свештеникот пеш и со голи глави.

Празнувањето на Евхаристијата беше една од најелементарните форми на изразување на католицизмот и свесно се одгледуваше на виенскиот двор во времето на црковната поделба како знак на лојалност кон Римската црква. Така, во време на извонредна опасност, царот наредил Светата Тајна да се принесе на богослужба во скапоцени и украсени монструми на црковните олтари за да се побара божествена помош.

Орган во црквата Свети Михаил во Виена
Орган во црквата Свети Михаил во Виена

Поворката ја предводеа тројца свештеници, а потоа и делегација од судски службеници. По нив дојдоа дворските свештеници во полн канон, а потоа дворот и државните великодостојници во целосна дворска облека, вклучувајќи ги и тајните советници и министри по чин, а потоа надвојводите.

Надстрешницата ја носеа четворица благороднички одаи и ја држаа над свештеникот Хофбург, кој го држеше чудењето со домаќинот. Веднаш зад него, царот чекореше со разголена глава. Тој беше придружуван од Оберстофмајстер (шеф на судската куќа) и придружуван од неговите гардисти.

Последната точка на поворката ја забележаа чекачките, предводени од царицата и другите женски членови на семејството, а потоа и чекачките, сопругите на највисоките дворски великодостојници. Поворката Корпус Кристи остана најзабележителен знак за институционализираната побожност на дворот до крајот на монархијата. Оваа јавна демонстрација беше јасна изјава дека католицизмот остана државна религија за Домот на Хабсбург.

Источна страна свртена кон Августинерштрасе и Кулата на Августинската црква
Кула и источна страна на Августинската црква свртена кон Августинерштрасе

Дворскиот претставник „Pietas Austriaca“ се обиде да се поврзе со богослужението на Евхаристијата од Рудолф фон Хабсбург преку создавање на легенди. Покрај четириесетчасовните молитви и тајните засновани на шпанскиот модел, поворките на Корпус Кристи особено придонесоа за обновување на католичкиот живот во јавноста. Владетелот го придружуваше јавно видливото монструмирање и свештенството кое го носеше домаќинот.

Корпус Кристи поворката на дворот беше прославена заедно со витезите на Златното руно, облечени во прекрасно црвено кадифе, како таканаречен „Тојсон фестивал“ на дворот заедно со буржоаскиот град.

Висок олтар во Августинската црква во Виена
Висок олтар во Августинската црква во Виена

Како резултат на тоа, поворката Корпус Кристи била сè повеќе присвојувана од Хабсбурзите и во текот на 17 век празникот Корпус Кристи се развил во сеопфатна антиреформаторска претстава на католичката вера. Поворката Корпус Кристи на 10 јуни 1630 година во Штајр го засени сето претходно.

Најистакнатиот учесник во оваа поворка бил самиот император, кој застанал во Штајр на патот кон Изборниот ден во Регенсбург. Оваа поворка го симболизира деноминацискиот сојуз меѓу империјата и црквата и во исто време се чинеше дека ја најавува претстојната победа на царските оружја во Триесетгодишната војна.

Присуството на Фердинанд II, светиот римски император, неговата сопруга Елеонора фон Гонзага и идниот император Фердинанд III. како и дворската музика и целата дворска држава за време на големиот „дилинг“ од 1630 година го докажуваат ефективниот публицитет, контрареформациската инсценација на православието и ја илустрираат интеракцијата на царскиот двор, советот и комуната Штајр.

Поворката во Штајр имаше стабилизирачки ефект врз владеењето и ја нагласи успешно спроведената контрареформација. Процесите, сфатени како фестивали на духовниот суд, треба да импресионираат со нивниот оптички раскош и да придонесат за визуелизација на верата. Од соборот во Трент (1545-1563), кој ја одобри поворката и ја препорача поворката на Корпус Кристи како јавна исповед на католичката вера во вистинското присуство на Христос во Светата Тајна, поворките беа важен обред на диференцијација vis -а-vis протестантите.

Строгиот хиерархиски поредок на црквата и државата во смисла на деноминационализација треба да му се покаже на протестантизмот преку поворки, кои беа силно поддржани од језуитите. Процесиите помогнаа да се дисциплинира визуелниот пренос на сложените контрареформациски верувања како што се транссупстанцијацијата и вистинското постоење на Христос во телото. Моќта на сликите навлезе директно во менталната моќ на луѓето.

Лонгхаус на катедралата Свети Стефан
Лонгхаус на катедралата Свети Стефан

Како поворката во црквата дојде до поворката низ Виена?

Во 1334 година, Хајнрих фон Луцерн, свештеникот на свети Стефан, кој одржа канонски во Констанца пред неговата активност во Свети Стефан, донираше „Божествен олтар“ за хорот на Свети Стефан и нареди годишна миса со поворка во рамките на црквата.

Во 1363 година, Хабсбург Рудолф IV одлучил јавно да се пресели во градот. Светињата над светињите требаше да се носат низ улиците на Виена со црковна и профана помпа. Рудолф IV. бил војвода од Австрија и Штаерска, Корушка и Карниола и гроф од Тирол. Тој дошол во Виена во 1358 година на 18-годишна возраст за да го наследи својот покоен татко, војводата Албрехтс II. Рудолф IV договорил проширување на црквата Свети Стефан во Виена, за што го поставил камен-темелникот за јужната висока кула и готското проширување на црквата на 7 април 1359 година.

Катедралата Свети Стефан во Виена
Катедралата Свети Стефан во Виена

Патеката за поворката води од Штефансплац преку Kärntnerstraße, Führichgasse и Augustinerstraße до Augustinerkirche со застанување на Josefsplatz. Поворката води преку Мајклерплац и Колмаркт до Троицата на Грабен и назад до Штефансплац. По поворката низ Виена беа поставени четири олтари на отворено каде се читаше Евангелието, се даваше благослов и се пукаше волеј.

Нобеловата поворка се одржа со учество на царот, дворот и великодостојниците, прославена од архиепископот, придружувана од војници со музика.

извор

Кајзер и месар слуга. Урбани корпус Кристи поворки и јавен простор во Долна Австрија / Виена за време на раниот модерен период. Шеуц, Мартин. (2003) – Во: Aspects of Religiosity in the Early Modern Era стр. 62-125

Католиците „излегуваат на улица“ на Корпус Кристи.

Во Корпус Кристи, католиците излегуваат на улиците и ако улицата е воден пат, тогаш во Горна Австрија одите по водата на езерото Халштат и езерото Траунзе. Патот до Халштат бил изграден дури во 1875 година. Во 1623 година за прв пат во Халштат на езерото се одржала поворката на Корпус Кристи. По изградбата на патот, овој обичај продолжил до ден-денес и сега е туристички белег.

Холштат
Hallstatt

Патот покрај реката Траунзи помеѓу Ебензе и Траункирхен бил завршен во 1861 година. Секој што сакал да патува од Гмунден до Ебензе пред 1861 година морал да се качи на паробродот, кој поминувал преку Траунзи три пати неделно, или да пешачи по планините. Езерската поворка на Корпус Кристи во Траункирхен била воведена од језуитите во 1632 година. Во 1622 година императорот Фердинанд II го предал манастирот во Траункихен на Језуитскиот колеџ во Пасау. (Извор: Anneliese Ratzenböck и Andrea Euler, Durchs Leben – durchs Jahr, Aktuelle Bräuche in Oberösterreich, Trauner Verlag 2008, Seite 84).

Во Траункирхен, езерската поворка се одржува како во Халштат и е многу популарна кај Горноавстријците и нивните гости.

Корпус Кристи на езерото Траунзе
Корпус Кристи на езерото Траунзе
Врв