Дневно патување во Салцбург

Салцбург Кургартен
Салцбург Кургартен

Во Нојштад во Салцбург, кој исто така се нарекува Andräviertel, северно од Mirabell Gardens, има натрупана, моделирана површина на тревникот, уредениот, таканаречен Курпарк, каде што се создал простор околу Andräkirche по уништувањето на поранешните големи бастиони. . Бањската градина содржи неколку постари дрвја како зимска и летна липа, јапонска цреша, робинија, дрво кацура, чинар и јапонски јавор.
Пешачката патека посветена на Бернхард Паумгартнер, кој стана познат преку неговите биографии за Моцарт, минува по границата со стариот град и го поврзува Мариабелплац со влезот од Курпарк до малото приземје, северниот дел од градините Мирабел. Сепак, пред да влезете во градините, можеби ќе сакате прво да најдете јавен тоалет.

Ако го погледнете Салцбург одозгора, можете да видите дека градот лежи на реката и од двете страни се граничи со мали ридови. На југозапад со лак на круг кој се состои од Фестунгсберг и Менхсберг и на североисток од Капузинерберг.

Планината тврдина, Фестунгсберг, припаѓа на северниот раб на Салцбуршките предалпи и главно се состои од варовник од Дахштајн. Менхсберг, Монашкиот рид, се состои од конгломерат и се поврзува западно од планината тврдина. Не беше одвлечен од глечерот Салзах бидејќи стои во сенката на планината тврдина.

Капузинерберг, на десната страна на реката како планината тврдина, припаѓа на северниот раб на Салцбуршкиот варовник предалпите. Се состои од стрмни карпи и широк гребен и во голема мера е составен од грубослоен варовник од Дахштајн и карпа од доломит. Ефектот на гребење на глечерот Салзах му го даде обликот на Капузинерберг.

Јавен тоалет на плоштадот Мирабел во Салцбург
Јавен тоалет на плоштадот Mirabell Gardens во Салцбург

Градините Мирабел често се првото место за посета на еднодневно патување во Салцбург. Автобусите кои пристигнуваат во Салцбург ги пуштаат патниците да се симнат Т-спој на улицата Париз-Лодрон со плоштадот Мирабел и Dreifaltigkeitsgasse, автобускиот терминал север. Покрај тоа има паркинг, CONTIPARK Parkplatz Mirabell-Congress-Garage, на плоштадот Мирабел чија точна адреса е Фабер Штрасе 6-8. Ова е врската за да стигнете до паркингот со Google Maps. Веднаш од другата страна на улицата на плоштадот Мирабел број 3 има јавен тоалет кој е бесплатен. Овој линк до Google Maps ви ја дава точната локација на јавниот тоалет за да ви помогне да го најдете во подрумот на зграда под сенка што обезбедува дрвја.

Еднорог во градините Мирабел во Салцбург
Еднорог во градините Мирабел во Салцбург

Необарокно мермерно скалило, користејќи делови од балустрадата од урнатиот градски театар и статуи од еднорог, го поврзува Кургартенот на север со малото приземје на градините Мирабел на југ.

Еднорогот е животно кое изгледа како а коњ со рог на челото. Се вели дека е жестоко, силно и прекрасно животно, со толкава флота што може да се фати само ако пред него се стави девица. Еднорогот скока во скутот на девицата, таа ја цица и ја води во кралската палата. Скалите од терасата беа користени како скокачка музичка скала од Марија и децата фон Трап во Звукот на музиката.

Еднорози на чекори до градините Мирабел
Еднорози на чекори до градините Мирабел

Два џиновски камени еднорози, коњи со рог на главата, легнат на нозете ги чуваат „Музичките скали“, портата на северниот влез во градините Мирабел. Малите, но имагинативни девојки се забавуваат јавајќи ги. Еднорозите идеално лежат рамно на скалите за да можат малите девојчиња директно да ги газат. Изгледа дека животните на портата ја поттикнуваат имагинацијата на девојчињата. Само ловец може да го намами еднорогот со чиста млада девица. Еднорогот е привлечен од нешто неискажливо.

Градините Мирабел Салцбург
Градините Мирабел погледнати од „Музичките чекори“

Градините Мирабел е барокна градина во Салцбург, која е дел од историскиот центар на градот Салцбург за светско наследство на УНЕСКО. Дизајнот на градините Мирабел во нејзината сегашна форма беше нарачан од принцот надбискуп Јохан Ернст фон Тун под раководство на Јохан Бернхард Фишер фон Ерлах. Во 1854 година, Градините Мирабел биле отворени за јавноста од страна на императорот Франц Џозеф.

Барокни мермерни скалила Палатата Мирабел
Барокни мермерни скалила Палатата Мирабел

Палатата Мирабел била изградена во 1606 година од принцот-архиепископ Волф Дитрих за неговата сакана Саломе Алт. „Барокните мермерни скалила“ водат до мермерната сала на палатата Мирабел. Познатото скалило со четири лета (1722) е засновано на дизајнот на Јохан Лукас фон Хилдебрант. Изграден е во 1726 година од Георг Рафаел Донер, најважниот средноевропски скулптор на неговото време. Наместо балустрада, тој е прицврстен со имагинативни парапети направени од C-лаци и волути со украси со пути.

Палатата Мирабел
Палатата Мирабел

Висока, со црвено-кафеава коса и сиви очи, Саломе Алт, најубавата жена во градот. Волф Дитрих ја запознал за време на веселбата во градската пијачка на Вагплац. Таму се одржаа официјалните одбори на градскиот совет и завршија академските акти. По неговиот избор за принц архиепископ Вулф Дитрих, тој се обидел да добие отсек преку кој би било можно како свештеник да се ожени. И покрај обидите за посредување на неговиот вујко, кардиналот Маркус Ситикус фон Хоенемс, овој проект пропадна. Во 1606 година тој го изградил замокот Алтенау, сега наречен Мирабел, изграден за Саломе Алт, по моделот на римското „предградие Вил“.

Пегаз помеѓу Лавовите
Пегаз помеѓу Лавови

Белерофон, најголемиот херој и убиец на чудовишта, јава заробениот летечки коњ. Неговиот најголем подвиг беше убиството на чудовиштето Химера, тело на коза со лавовска глава и опашка од змија. Белерофон го заработил немилоста на боговите откако се обидел да го качи Пегаз Планината Олимп да им се придружам.

Фонтана Пегаз Салцбург
Фонтана Пегаз

Фонтана Пегаз од кои Марија и децата скокаат во Звукот на музиката додека ја пеат До Ре Ми. Пегаз, на митски Божествена коњ е потомок на Олимпиец бог Посејдон, бог на коњите. Секаде каде што крилестиот коњ го удрил копитото на земјата, избил инспиративен извор на вода.

Лавови кои ги чуваат скалите на бастионот
Лавови кои ги чуваат скалите на бастионот

Два камени лава лежени на ѕидот на бастионот, едниот напред, другиот малку подигнат гледајќи кон небото, го чуваат влезот од малото приземје до градината на бастионот. На грбот на Бабенберг имало три лава. Десно од државниот грб на Салцбург е исправен црн лав свртен надесно во златна боја и лево, како на грбот на Бабенберг, покажува сребрена лента во црвена боја, австрискиот штит.

Цвергерлгартен, паркот на џуџестите гноми

Џуџестата градина, со скулптури направени од мермер на планината Унтерсберг, е дел од барокната градина Мирабел дизајнирана од Фишер фон Ерлах. Во барокниот период, на многу европски судови се вработуваа обраснати и ниски луѓе. Тие беа ценети поради нивната лојалност и верност. Џуџињата треба да го задржат сето зло настрана.

Западен боске со хеџ тунел
Западен боске со хеџ тунел

Типичниот барокен боске беше малку вештачки исечено „дрво“ во барокната градина Мирабел на Фишер фон Ерлах. Дрвјата и жива ограда ги минуваше права оска со проширувања налик на сала. На тој начин, ковчегот формирал пандан на зградата на замокот со нејзините ходници, скали и сали и исто така се користела на сличен начин како внатрешноста на замокот за изведби на камерни концерти и други мали забави. Денес, западниот ковчег на замокот Мирабел се состои од триредна „авенија“ на зимски липи, кои се чуваат во геометриски облик на коцка со редовни резови, и аркада со тркалезни лачни решетки, хеџ тунел Марија и децата трчаат додека пеат До Ре Ми.

Црвени лалиња во барокен дизајн на цветни кревети во големата градина партер на градините Мирабел, чија должина е насочена кон југ во правец на тврдината Хоензалцбург над стариот град лево од Салзах. По секуларизацијата на Салцбуршката надбискупија во 1811 година, градината била реинтерпретирана во сегашниот англиски стил на пејзажна градина од страна на престолонаследникот Лудвиг од Баварија, при што биле зачувани дел од барокните области. 

Во 1893 година, површината на градината беше намалена поради изградбата на театарот Салцбург, кој е големиот градежен комплекс во непосредна близина на југозапад. Државниот театар во Салцбург на Макартплац го изградила виенската фирма Fellner & Helmer, специјализирана за изградба на театри, бидејќи Новиот градски театар по стариот театар, кој принцот архиепископ Хиероним Колоредо го изградил во 1775 година наместо сала за бал, морал да да се урне поради безбедносни недостатоци.

Боргезијански мечувалец
Боргезијански мечувалец

Скулптурите на „оградувачите на Боргеси“ на влезот во Макартплац се точно соодветни реплики засновани на античка скулптура од 17 век, пронајдена во близина на Рим и која сега се наоѓа во Лувр. Античката статуа во природна големина на воин кој се бори со јавач се нарекува Боргезијанска мечувалка. Боргезијанскиот мечувалец се одликува со својот одличен анатомски развој и затоа беше една од најомилените скулптури во уметноста на ренесансата.

Црквата Света Троица, Dreifaltigkeitskirche
Црквата Света Троица, Dreifaltigkeitskirche

Во 1694 година, принцот архиепископ Јохан Ернст Граф Тун и Хоенштајн одлучија да изградат нова свештеничка куќа за двата колеџи основани од него заедно со црквата посветена на Света Троица, Dreifaltigkeitskirche, на источните граници на тогашната градина Ханибал, накосената место помеѓу средновековната порта и палатата на маниристите Секундогенитур. Денес, на плоштадот Макарт, поранешната градина на Ханибал, доминира фасадата на црквата Света Троица која Јохан Бернхард Фишер фон Ерлах ја подигна во средината на зградите на колеџот, новата свештеничка куќа.

Куќата на Моцарт на плоштадот Макарт во Салцбург
Куќата на Моцарт на плоштадот Макарт во Салцбург

Во „Танзмајстерхаус“, куќа бр. 8 на Ханибалплац, растечки, мал, правоаголен квадрат порамнет по надолжната оска до црквата Троица, која беше преименувана во Макартплац за време на животот на уметникот кој беше назначен во Виена од императорот Франц Џозеф I. дворскиот танц мајстор одржа часови по танц за аристократите, Волфганг Амадеус Моцарт и неговите родители живееле во стан на првиот кат од 1773 година додека не се преселил во Виена во 1781 година, сега музеј откако станот во Гетреидегасе каде што е роден Волфганг Амадеус Моцарт станал мал.

Црквата Света Троица во Салцбург
Фасада на црквата Света Троица

Помеѓу испакнатите кули, фасадата на црквата Света Троица се ниша конкавно во средината со заоблен заоблен прозорец со ластари, помеѓу двојните пиластри и претставените, споени двојни столбови, изградени од Јохан Бернхард Фишер фон Ерлах од 1694 до 1702 година. Кули од двете страни со ѕвона и часовници. На таванот, грбот на ктиторот со кривок и меч, како традиционален иконографски атрибут на принцот архиепископ Јохан Ернст фон Тун и Хоенштајн, кој ја вршел и својата духовна и световна моќ. Вдлабнатиот централен залив го повикува гледачот да се приближи и да влезе во црквата.

Тамбурска купола Dreifaltigkeitskirche
Тамбурска купола Dreifaltigkeitskirche

Тамбурата, поврзувачката, цилиндрична врска со отворен прозорец меѓу црквата и куполата, е поделена на осум единици со мали правоаголни прозорци со помош на деликатни двојни пиластри. Фреската на куполата е направена од Јохан Мајкл Ротмајр околу 1700 година и го прикажува крунисувањето на Марија со помош на светите ангели, пророци и патријарси. 

Во таванот има втор многу помал тамбур, исто така структуриран со правоаголни прозорци. Јохан Михаел Ротмајр бил најпочитуваниот и најзафатениот сликар на раниот барок во Австрија. Тој бил високо ценет од Јохан Бернхард Фишер фон Ерлах, според чии дизајни црквата Троица била изградена од принцот архиепископ Јохан Ернст фон Тун и Хоенштајн од 1694 до 1702 година.

Внатрешност на црквата Троица
Внатрешност на црквата Троица во Салцбург

Во овалната главна просторија доминира светлината што свети низ полукружниот прозорец сместен над главниот олтар, кој е поделен на мали правоаголници, при што малите правоаголници се поделени на таканаречени стакла во отсек на саќе. Високиот олтар првично доаѓа од дизајн на Јохан Бернхард Фишер фон Ерлах. Рередосот на олтарот е едикула, мермерна структура со пиластри и рамен сегментиран лачен фронтон. Светата Троица и двајца обожаватели ангели се прикажани како пластична група. 

Проповедникот со проповедничкиот крст е вметнат во ѕидната ниша од десната страна. Клупите се на четирите дијагонални ѕидови на мермерен под, кој има шема што го нагласува овалот на собата. Во криптата е саркофаг со срцето на градителскиот архиепископ Јохан Ернст, грофот Тун и Хоенштајн, врз основа на дизајнот на Јохан Бернхард Фишер фон Ерлах.

портата на Францис Салцбург
Френсис Гејт Салцбург

Linzer Gasse, издолжениот главен пат на стариот град Салцбург на десниот брег на Салзах, води издигнувајќи од Плацл до Шалмосерштрасе во правец на Виена. Набргу по почетокот на Linzer Gasse на висината на Stefan-Zweig-Platz Портата Францис се наоѓа на десната, јужната страна на Linzer Gasse. Портата Френсис е висок премин на 2 ката, портата во рустикално совпаѓање до Стефан-Цвајг-Вег до пристаништето Френсис и до манастирот Капучини во Капузинерберг. Во сртот на сводот се наоѓа извајаниот армиски кертриџ со грбот на грофот Маркус Ситикус од Хоенемс, од 1612 до 1619 година, принцот на архифондацијата Салцбург, градител на портата Франциско. Над армискиот шаржер е релјеф на кој стигматизирањето на ХЛ. Прикажан е Френсис во кадрирање со издуван фронтон, од 1617 година.

Штитници за носот во Linzer Gasse Салцбург
Штитници за носот во Linzer Gasse Салцбург

Фокусот на фотографијата направена во Linzer Gasse е на заградите од ковано железо, познати и како штитници за носот. Занаетчиските штитови за нос се направени од железо од страна на ковачите уште од средниот век. Рекламираниот занает го привлекува вниманието со симболи како клуч. Еснафите се корпорации на занаетчии кои биле создадени во средниот век за да ги заштитат заедничките интереси.

Внатрешноста на црквата Себастијан во Салцбург
Внатрешноста на црквата Себастијан

Во Linzer Gasse бр. 41 тука е црквата Себастијан која е со својата југоисточна долга страна и нејзината фасадна кула во линија со Linzer Gasse. Првата црква Свети Себастијан датира од 1505-1512 година. Таа била обновена од 1749-1753 година. Високиот олтар во повлечената тркалезна апсида има благо вдлабна мермерна структура со снопови пиластри, претставени пар столбови, праволиниски антаблатура и волуст врв. Во центарот статуа со Марија со детето од околу 1610 година. Во извадокот има релјеф на Свети Себастијан од 1964 година. 

Портал Себастијан гробишта Салцбург
Портал Себастијан гробишта Салцбург

Пристапот до гробиштата Себастијан од Линзер Штрасе е помеѓу хорот на Себастијанската црква и хотелот Алтштад Амадеус. Портал со полукружен лак, кој се граничи со пиластри, табла и врв од 1600 година со дуван фронтон, кој го содржи грбот на основачот и градител, принцот архиепископ Волф Дитрих.

Гробиштата на Себастијан
Гробиштата на Себастијан

Себастијанските гробишта се поврзуваат со северозападно од Себастијанската црква. Изграден е од 1595-1600 година во име на принцот архиепископ Волф Дитрих на местото на гробиштата кои постоеле од почетокот на 16 век, по примерот на италијанскиот Кампи Санти. Кампосанто, италијански значи „свето поле“, е италијанско име за затворени гробишта во форма на двор со свод отворен навнатре. Себастијанските гробишта се опкружени од сите страни со столбни аркади. Аркадите се засводени со сводови за препоните меѓу заоблени појаси.

Моцарт гроб Салцбург
Гробот на Моцарт Салцбург

На полето на Себастијанските гробишта до патеката до мавзолејот, ентузијастот на Моцарт Јохан Евангелист Енгл изградил изложбен гроб што го содржи гробот на семејството Нисен. Георг Николаус Нисен имаше втор брак со Констанз, вдовицата Моцарт. Таткото на Моцарт Леополд сепак бил погребан во таканаречената заедничка гробница со бројот 83, денес гробот Егерше на јужната страна од гробиштата. Волфганг Амадеус Моцарт е погребан во Свети Маркс во Виена, неговата мајка во Сен-Еусташ во Париз и сестрата Нанерл во Свети Петар во Салцбург.

Минхен Киндл од Салцбург
Минхен Киндл од Салцбург

На аголот од зградата на аголот на Dreifaltigkeitsgasse / Linzer Gasse, таканаречениот „Münchner Hof“, на испакнатиот раб на првиот кат е прикачена скулптура, која прикажува стилизиран монах со кренати раце, левата рака држи книга. Официјалниот грб на Минхен е монах кој во левата рака држи книга за заклетва, а на десната дава заклетва. Грбот на Минхен е познат како Münchner Kindl. Münchner Hof стои на местото каде што се наоѓала најстарата пиварница во Салцбург, „Goldenes Kreuz-Wirtshaus“.

Салзах во Салцбург
Салзах во Салцбург

Салзах се влева на север во Ин. Своето име го должи на транспортот на сол што сообраќал на реката. Солта од Халеин Дирнберг била најважниот извор на приход за архиепископите во Салцбург. Салзах и Ин се протегаат на границата со Баварија каде имало и наслаги на сол во Берхтесгаден. Двете околности заедно ја формираа основата за конфликти помеѓу архиепископијата Салцбург и Баварија, кои го достигнаа својот врв во 1611 година со окупацијата на Берхтесгаден од страна на принцот архиепископ Волф Дитрих. Како резултат на тоа, Максимилијан I, војводата од Баварија, го окупирал Салцбург и го принудил принцот архиепископ Волф Дитрих да абдицира.

Кулата на градското собрание во Салцбург
Кулата на градското собрание во Салцбург

Преку сводот на градското собрание стапнувате на плоштадот на градското собрание. На крајот од плоштадот на градското собрание, кулата на градското собрание стои во страничната оска на рококо фасадата на зградата. Кулата на старото градско собрание е поставена со огромни пиластри над корнизот со аголни пиластри. На кулата има мала шестоаголна камбанарија со повеќеделна купола. Камбанаријата содржи две помали ѕвона од 14 и 16 век и едно големо ѕвоно од 20 век. Во средниот век, жителите биле зависни од камбаната, бидејќи часовникот на кулата бил додаден дури во 18 век. Ѕвоното им давало на жителите чувство за време и се биело во случај на пожар.

Салцбург Алтер Маркт
Салцбург Алтер Маркт

Alte Markt е правоаголен плоштад кој е допрен на тесната северна страна од улицата Kranzlmarkt-Judengasse и кој се шири во правоаголна форма на југ и се отвора кон резиденцијата. Плоштадот е врамен со затворен ред од прекрасни градски куќи од 5 до 6 ката, од кои повеќето се средновековни или од 16 век. Куќите се делумно со оски од 3 до 4, делумно од 6 до 8 оски и главно имаат правоаголни парапетни прозорци и профилирани стреи. 

За карактерот на просторот пресуден е преовладувањето на витките малтерисани фасади со директни настрешници на прозорците, декор во стил на плоча или нежен декор од 19 век. Стилот на плочи од Џозефин ги користел едноставните градби во предградијата, кои го распуштиле тектонскиот поредок во слоеви на ѕидови и плочи. Во средината на интимниот плоштад на Алтер Маркт стои поранешната пазарна фонтана, посветена на Свети Флоријан, со колона Флоријани на средината на фонтаната.

Осумаголниот слив на бунар направен од мермер Унтерсберг бил изграден во 1488 година на местото на стариот бунар откако била изградена цевка за вода за пиење од Герсберг преку градскиот мост до стариот пазар. Украсната, насликана спирална решетка на фонтаната датира од 1583 година, чии ластари завршуваат со гротески направени од лим, козички кози, птици, јавачи и глави.

Алте Маркт е правоаголен плоштад што е допрен на тесната северна страна од улицата Kranzlmarkt-Judengasse и кој се шири во правоаголна форма на југ и се отвора кон резиденцијата. 

Плоштадот е врамен со затворен ред од прекрасни градски куќи од 5 до 6 ката, од кои повеќето се средновековни или од 16 век. Куќите се делумно со оски од 3 до 4, делумно од 6 до 8 оски и главно имаат правоаголни парапетни прозорци и профилирани стреи. 

За карактерот на просторот пресуден е преовладувањето на тенки малтерисани фасади со директни настрешници на прозорци, декор во стил на плоча или нежен декор од 19 век. Стилот на плочи од Џозефин ги користел едноставните градби во предградијата, кои го распуштиле тектонскиот поредок во слоеви на ѕидови и плочи. Ѕидовите на куќите наместо големи пиластри биле украсени со пиластерски ленти. 

На средината на интимниот плоштад на Алтер Маркт стои поранешната пазарна фонтана, посветена на Свети Флоријан, со колона Флоријани на средината на фонтаната. Осумаголниот слив на бунар направен од мермер Унтерсберг бил изграден во 1488 година на местото на стариот бунар откако била изградена цевка за вода за пиење од Герсберг преку градскиот мост до стариот пазар. Герсберг се наоѓа во југозападен слив помеѓу Гајзберг и Кихберг, кој е северозападно подножје на Гајзберг. Украсната, насликана спирална решетка на фонтаната датира од 1583 година, чии ластари завршуваат со гротески направени од лим, козички кози, птици, јавачи и глави.

На ниво на Флоријанибрунен, на источната страна на плоштадот, во куќата бр. 6, е старата дворска аптека на принц-архиепископот основана во 1591 година во куќа со доцнобарокни прозорски рамки и покриви со врвни волнени од средината на 18 век.

Старата кнез-архиепископска дворска аптека на приземјето има предница со 3 оски од околу 1903 година. . На аптека првично се наоѓаше во соседната куќа бр.7 и беше само пренесена на нејзината сегашна локација, куќа бр. 6, во 1903 година.

Кафе Томазели во Alter Markt бр. 9 во Салцбург е основано во 1700 година. Тоа е најстарото кафуле во Австрија. Јохан Фонтен, кој дошол од Франција, добил дозвола да служи чоколадо, чај и кафе во блискиот Голдгасе. По смртта на Фонтен, сефот за кафе се менуваше неколку пати. Во 1753 година, кафе-куќата Енгелхардше ја презел Антон Стајгер, дворскиот господар на архиепископот Зигмунд III. Грофот Шратенбах. Во 1764 година, Антон Стајгер го купил живеалиштето „Абрахам Цилнерише на аголот на стариот пазар“, куќа која има фасада со 3 оски свртена кон Алтер Маркт и фасада со 4 оски свртена кон улицата Шурфирст и била обезбедена со наведнат ѕид од приземје и прозорски рамки околу 1800 година. Стајгер ја претвори кафе-куќата во елегантен објект за високата класа. Посетувале и членови на семејствата Моцарт и Хајдн Кафе Томазели. Карл Томазели го купил кафулето во 1852 година и го отворил киоскот Томазели спроти кафулето во 1859 година. Тремот бил додаден во 1937/38 година од Ото Просинџер. По Втората светска војна, Американецот го управувал кафулето под името „Четирити втора улица кафе“.

Споменик на Моцарт од Лудвиг М. Шванталер
Споменик на Моцарт од Лудвиг М. Шванталер

Лудвиг Михаел фон Шванталер, последното потомство на горноавстриското скулпторско семејство Шванталер, го создаде споменикот на Моцарт во 1841 година по повод 50-тата година од смртта на Волфганг Амадеус Моцарт. Бронзената скулптура висока речиси три метри, изработена од Јохан Баптист Стиглмаер, директор на кралската леарница за руда во Минхен, била поставена на 4 септември 1842 година во Салцбург во средината на тогашниот Михаел-Плац.

Класичната бронзена фигура покажува Моцарт во контрапостална положба, современо здолниште и капут, игла, лист музика (свиток) и ловоров венец. Алегориите изведени како бронзени релјефи ја симболизираат работата на Моцарт во областа на црковната, концертната и камерната музика, како и операта. Денешниот Моцартплац е создаден во 1588 година со уривање на различни градски куќи под принцот архиепископ Волф Дитрих фон Рајтенау. Куќата Моцартплац 1 е таканаречената нова резиденција, во која е сместен музејот во Салцбург. Статуата на Моцарт е една од најпознатите теми за разгледници во стариот град на Салцбург.

Тапан купола на Kollegienkirche во Салцбург
Тапан купола на Kollegienkirche во Салцбург

Зад резиденцијата, куполата на тапаните на колегиумската црква во Салцбург, која била изградена во областа на Универзитетот Париз Лодрон од 1696 до 1707 година од страна на принцот архиепископ Јохан Ернст Граф фон Тун и Хоенштајн врз основа на дизајни на Јохан Бернхард Фишер фон Ерлах под надзор на дворскиот ѕидар Јохан Грабнер е поделен октагонално со двојни шипки.

До куполата на тапанот се наоѓаат балустрираните кули на Колегиатската црква, на чии агли може да се видат статуи. На куполата на тапанот над окото на куполата е поставен фенер, тркалезна ажурна структура. Во барокните цркви, фенер речиси секогаш го формира крајот на куполата и претставува важен извор на пригушена дневна светлина.

Плоштадот на престој Салцбург
Плоштадот на престој Салцбург

Residenzplatz е создаден од принцот архиепископ Волф Дитрих фон Рајтенау со отстранување на ред градски куќи на Ашхоф околу 1590 година, помал плоштад што одговара на денешната главна зграда Хипо на Резиденцплац, која опфаќала околу 1,500 m², и гробиштата на катедралата, кои биле северно од лоцирана катедрала. Како замена за гробиштата на катедралата, себастијанските гробишта се создадени веднаш до црквата Свети Себастијан во десниот брег на стариот дел на градот. 

По должината на Ашхоф и кон градските куќи, околу гробиштата на катедралата во тоа време се протегаше цврст ѕид, ѕидот на замокот, кој ја претставуваше границата помеѓу кнежевскиот град и населено место. Волф Дитрих, исто така, го преместил овој ѕид назад кон катедралата во 1593 година. Така е создаден плоштадот пред старата и новата резиденција, кој тогаш се нарекувал главен плоштад.

Зграда на судски лак
Судските сводови го поврзуваат плоштадот на катедралата со Францисканер Гасе

Таканаречениот Валистракт, во кој денес се наоѓа дел од Универзитетот Париз-Лодрон, е основан во 1622 година од принцот надбискуп париски гроф фон Лодрон. Зградата го добила името Валистракт од жителката Марија Франциска, грофицата Валис. 

Најстариот дел од трактот Валис е таканаречената дворна лачна зграда со трикатна фасада што го формира западниот ѕид на плоштадот на катедралата. Спратите се поделени со рамни двојни, малтерисани хоризонтални ленти на кои седат прозорците. Рамната фасада е вертикално нагласена со рустикализираните аголни пиластри и прозорските оски. 

Големиот кат на зградата на дворската арка беше на 2-ри кат. На север се граничи со јужното крило на резиденцијата, на југ со архибатијата на Свети Петар. Во јужниот дел на зградата на дворскиот лак се наоѓа Музејот Свети Петар, дел од музејот ДомКвартиер. Становите на принцот-архиепископ на Волф Дитрих се наоѓале во оваа јужна област на дворската сводна зграда. 

Аркадите се сала со столбови со 3 оски, 2 ката, изградена во 1604 година под принцот архиепископ Волф Дитрих фон Рајтенау. Дворните сводови го поврзуваат Домплац со оската Franziskanergasse Hofstallgasse, која се протега ортогонално до фасадата на катедралата и е завршена во 1607 година. 

Низ дворните сводови се влегуваше во предворјето на катедралната црква од запад, како преку триумфална порта. „Porta triumphalis“, која првично требаше да се отвори со пет сводови кон плоштадот на катедралата, играше улога на крајот на кнезот-архиепископската поворка.

Катедралата во Салцбург е осветена на холот. Руперт и Вергилиј. Покровителството се слави на 24 септември, Денот на Свети Руперт. Катедралата во Салцбург е барокна зграда која била инаугурирана во 1628 година од страна на принцот архиепископ париски гроф фон Лодрон.

Преминот е во источниот, преден дел на катедралата. Над преминот се наоѓа тапан куполата на катедралата висока 71 метар со аголни пиластри и правоаголни прозорци. Во куполата има осум фрески со сцени од Стариот Завет во два реда. Сцените се однесуваат на сцените од страдањата Христови во наосот. Помеѓу редовите на фреските е ред со прозорци. Претставите на четворицата евангелисти се наоѓаат на сегментните површини на куполата.

Над косините преминувачки столбови има трапезоидни приврзоци за премин од квадратната кат-план на преминот кон октагоналниот барабан. Куполата има форма на манастирски свод, со заоблена површина која станува потесна кон врвот над осмоаголната основа на барабанот од секоја страна на многуаголникот. Во централното теме има ажурна конструкција над куполното око, фенерот, во кој се наоѓа Светиот Дух како гулаб. Преминот ја прима речиси целата светлина од куполниот фенер.

Во катедралата во Салцбург во еднокорабната хорска светлина сјае, во која е потопен самостојниот висок олтар, структура направена од мермер со пиластри и заоблен, издуван фронтон. Врвот на високиот олтар со издуван триаголен фронтон е врамен со стрмни волути и каријатиди. Олтарниот панел го прикажува Христовото воскресение со Хл. Руперт и Вергилиј во извадокот. Во менсата, трпезата на олтарот, се наоѓа реликвијарот на Свети Руперт и Вергилиј. Руперт го основал Свети Петар, првиот австриски манастир, Виргилиј бил игумен на Свети Петар и ја изградил првата катедрала во Салцбург.

Наосот на катедралата во Салцбург е со четири заливи. Главниот кораб е придружен од двете страни со ред капели и ораториуми горе. Ѕидовите се структурирани со двојни пиластри во огромен ред, со мазни шахти и композитни капители. Над пиластрите има обиколница со клалести табла на која се потпира сводот со двојни ремени.

Наведнување е исцртување на хоризонтален корниз околу вертикална испакнатост на ѕидот, повлекувајќи корниз над испакната компонента. Терминот таблатура се подразбира како целина на хоризонталните структурни елементи над столбовите.

Во преградите меѓу пиластерот и таблата има високи заоблени аркади, испакнати балкони што се потпираат на волутни конзоли и дводелни ораторски врати. Ораториумите, мали посебни простории за молитва, се наоѓаат како трупец на галеријата на наосот и имаат врати кон главната просторија. Ораторството обично не е отворено за јавноста, туку е резервирано за одредена група, на пример свештенство, членови на редот, братства или истакнати верници.

Еднокорабните попречни краци и хорот се поврзуваат во правоаголен јарем со квадратниот премин полукружно. Во конхата, полукружната апсида, на хорот, 2 од 3-те прозорски ката се комбинирани со пиластри. Преминот кон вкрстувањето на главниот кораб, попречните краци и хорот е стегнат со повеќеслојни пиластри.

Трикончовите се преплавени со светлина додека наосот е во полутемнина поради единственото индиректно осветлување. За разлика од планот како латински крст, во кој правиот кораб во пределот на преминот е вкрстен под прав агол со исто така права трансепт, во триконханиот хор, триконхос, три кончи, односно полукружни апсиди со иста големина. , на страните на квадрат се вака поставени една до друга така што планот на подот има форма на лист од детелина.

Белата штуко со претежно украсни мотиви со црна боја во долниот дел и вдлабнатините ги краси фестоните, орнаментираниот поглед одоздола на сводовите, премините на капелата и ѕидните зони меѓу пиластрите. Штукот се протега над таблатурата со ластарски фриз и формира низа од геометриски полиња со тесно споени рамки во сводот меѓу акордите. Подот на катедралата се состои од светлиот Untersberger и црвено обоен Аднет мермер.

Тврдината Салцбург
Тврдината Салцбург

Тврдината Хоензалцбург се наоѓа на Фестунгсберг над стариот град Салцбург. Изграден е од архиепископот Гебхард, блажено лице на надбискупијата Салцбург, околу 1077 година како романескна палата со кружен ѕид што го опкружува врвот на ридот. Архиепископот Гебхард бил активен во дворската капела на императорот Хајнрих III, 1017 – 1056, римско-германски крал, император и војвода од Баварија. Во 1060 година дошол во Салцбург како архиепископ. Тој главно се посветил на основањето на епархијата Гурк (1072) и бенедиктинскиот манастир Адмонт (1074). 

Од 1077 година наваму тој морал да остане во Швабија и Саксонија 9 години, бидејќи по депонирањето и протерувањето на Хенри IV му се придружил на противничкиот крал Рудолф фон Рајнфелден и не можел да се наметне против Хајнрих IV. во неговата архиепископија. Околу 1500 година, станбените простории на архиепископот Леонхард фон Кеушах, кој владеел апсолутистички и непотистички, биле раскошно опремени и тврдината била проширена до сегашниот изглед. Единствената неуспешна опсада на тврдината се случила во Селанската војна во 1525 година. Од секуларизацијата на архиепископијата во 1803 година, тврдината Хоензалцбург била во рацете на државата.

Салцбург Капител езерцето со коњи
Салцбург Капител езерцето со коњи

Веќе во средниот век постоел „Росстумпел“ на Капителплац, во тоа време сè уште на средината на плоштадот. Под принцот архиепископ Леополд Фрајхер фон Фирмијан, внук на принцот архиепископ Јохан Ернст Граф фон Тун и Хоенштајн, новиот крстоносен комплекс со заоблени агли и балустрада бил изграден во 1732 година според дизајнот на Франц Антон Данрајтер, главниот инспектор на Салц. дворски градини.

Пристапот за коњите до водениот слив води директно до групата скулптури, кои го прикажуваат морскиот бог Нептун со трозабец и круна на морски коњ што блика вода со 2 тритона што испушта вода на страните, хибридни суштества, од кои половината се состои од човечки горниот дел од телото и долниот дел од телото налик на риба, со опашка перка, во заоблена лачна ниша во едикула со двоен пиластер, правилен табла и свиткана волуста фронтон врв крунисан со украсни вазни. Барокната, подвижна скулптура ја изработил скулпторот од Салцбург Јозеф Антон Фафингер, кој ја дизајнирал и фонтаната Флоријани на Алтер Маркт. Над мевот за гледање има хронограм, натпис на латински, во кој истакнатите големи букви даваат број на година како цифри, со извајаниот грб на принцот архиепископ Леополд Фрајхер фон Фирмијан во полето на фронтон.

Резиденција на фонтаната Херкулес Салцбург
Резиденција на фонтаната Херкулес Салцбург

Една од првите работи што ги гледате кога влегувате во главниот двор на старата резиденција од Резиденцплац е грото нишата со фонтана и Херакле кој го убива змејот под аркадите на западниот трема. Приказите на Херкул се споменици на барокната нарачана уметност кои биле користени како политички медиум. Херакле е херој познат по својата сила, фигура од грчката митологија. Култот на јунаците одигра важна улога за државата, бидејќи апелот до полубожествени фигури претставуваше легитимација и гарантирана божествена заштита. 

Приказот на убиството на змејот од страна на Херкулес беше заснован на дизајнот на принцот архиепископ Волф Дитрих фон Рајтенау, кој ја обновил новата резиденција на истокот на катедралата, а резиденцијата на вистинскиот архиепископ на западниот дел од катедралата главно била обновена.

Конференциска сала во резиденцијата во Салцбург
Конференциска сала Резиденција во Салцбург

Хиероним Граф фон Колоредо, последниот салцбуршки принц надбискуп пред секуларизацијата во 1803 година, ѕидовите на државните простории на резиденцијата ги украсил со фини украси во бело и злато од дворскиот гипс Питер Пфлаудер во согласност со класицистичкиот вкус од тоа време.

Зачуваните рани класицистички печки со плочки датираат од 1770-тите и 1780-тите. Во 1803 година, архиепископијата била претворена во световно кнежество. Со преминот кон царскиот двор, резиденцијата ја користела австриското царско семејство како секундарна резиденција. Хабсбурзите ги опремиле државните соби со мебел од Hofimmobiliendepot.

Во конференциската сала доминира електричното светло од 2 лустери, првично наменети за употреба со свеќи, кои висат од таванот. Chamdeliers се светлосни елементи, кои во Австрија се нарекуваат и „Luster“ и кои со употреба на неколку извори на светлина и стакло за прекршување на светлината создаваат игра на светла. Лустерите често се користат за репрезентативни цели во нагласените сали.

Врв