linzer torte
Linzer Torte

A baking iso dibandhingke kanggo Linzer Torte wis ditemokaké ing Mesir kuna lan roti karo úa padha Linzer Torte wis digawe ing Kakaisaran Romawi. Kanggo wektu sing suwe, kue almond minangka salah sawijining panganan mewah sing mung bisa diduweni dening para bangsawan.

Resep paling tuwa kanggo Linzer Torte asalé saka abad kaping 17. Ing taun 1619, "Mandl Dortten" dilayani kanggo pisanan. Buku masak Countess Anna Margarita Sagramosa saka 1653 ngemot papat resep kanthi judhul "Linz". The cookbook dicithak pisanan karo resep kanggo Linzer Torte punika barok "New Saltzburg Cook Book" saka 1718 dening Conrad Hagger, Saltzburg kraton "pengadilan, kutha lan lanskap cook".

"Lintzer Taig sing apik lan manis" kalebu mentega, almond, glepung, gula, endhog, kulit lemon lan "Lintzer Dorte sing dilapisi" dihias nganggo kothak, permukaan sing nutupi parket, liwat area sing bebas saka senggol abang. . Amarga dekorasi kisi, volume dhasar katon minangka inten cilik, sempit, paralelogram equilateral, kothak kanthi papat sisi sing padha. A mirah uga dikenal minangka mirah, salah siji saka papat werna ing game kertu Perancis.

Pola berlian sing khas saka Linzer Torte kanthi simbolis nggambarake ideogram, gambar kanthi gaya sing bisa ngadeg kanggo lintasan rembulan sing terus-terusan. Rhombus minangka tanduran, contone, rue, sing jenenge asale saka tembung Latin "rūta". Malah tembung Jerman Tengah Tengah "rūte" ditransfer menyang wangun kembang papat-bagean simetris saka rue. Iki digunakake minangka unsur stilistika ing jas, desain sing adhedhasar struktur geometris sing prasaja. Ing tameng berlian, sing digunakake ing heraldry Prancis lan Inggris kanggo wanita sing durung nikah lan randha, berlian kasebut ana ing ndhuwur. Perisai berlian kasebut diarani perisai wanita.

Carane sijine kisi becik ing Linzertorte sandi?

Kanggo kisi-kisi sing apik ing Linzertorte, gulung adonan cilik menyang ula ukuran driji cilik lan nyelehake ula adonan sing nyabrang ing senggol kue. Ing buku masak sajarah sampeyan bisa nemokake pola seni kanggo kisi kue sing kaya tracery Gothic utawa jendhela Moorish. Ing Linz, grating asring ditrapake karo sprayer anggur utawa tas pipa, sing bisa njupuk akeh kekuatan.

Amarga proporsi dhuwur saka butter, almonds, gula lan lemons uga rempah-rempah saka jaban rangkah sing ditambahake mengko, Linzer Torte biasane dilindhungi undhang-undhang kanggo populasi sugih kanggo dangu. Kanthi panyiapan pabrik gula bit pisanan ing Prusia ing taun 1801, Linzer Torte nyebar kanthi cepet. Kue dadi kasedhiya kanggo bagean gedhe saka populasi.

Kanthi ngekstrak gula saka bit, Prusia uga dadi independen saka impor gula tebu saka luar negeri, sing digawe angel dening penghalang kontinental Napoleon. Tentara salib nggawa gula sing digawe saka tebu, "emas putih", menyang Eropa watara taun 1100. Nanging, gula minangka barang mewah. 1 kg gula ana kira-kira nilai tukar saka rong sapi daging sapi. Sebagéan gedhé populasi kudu ngiris panganané nganggo madu utawa sirup.

Archduke Franz Karl Joseph saka Austria, putra Kaisar Franz II./I. lan rama mangsa Kaisar Franz Joseph I, tetep ing Linz ing dalan kanggo Bad Ischl lan njupuk jajan Linz karo wong. Resep kue teka ing Amerika Serikat wiwit taun 1856 amarga Franz Hölzhuber Austria Atas saka Gründberg cedhak Steyr, sing lunga menyang Milwaukee minangka bandmaster, pisanan kudu mlebu ing kana minangka tukang roti.

Mentega lan clarified butter

Mentega sing diklarifikasi yaiku lemak susu sing dikristalisasi, dene mentega minangka "emulsi padhet" banyu ing lemak susu cair. Amarga isi banyu sing kurang, mentega sing diklarifikasi bisa disimpen luwih suwe tinimbang mentega ing suhu kamar. Mentega clarified digunakake kanggo ngreksa butter seger.

Produksi clarified butter

Kanggo nggawe butter clarified, butter kasebut kanthi teliti, digawe panas lan katahan Cairan nganti protein coagulated dumunung ing umpluk lan ing ngisor lan banyu nguap. Amarga mentega sing diklarifikasi murni ora ngemot banyu utawa protein, mula bisa dipanasake kanthi kuat, saengga aroma mentega tetep.

resep

Mentega, almond, gula, glepung lan rempah-rempah sing apik digunakake kanggo adonan, kanthi kulit linglang minangka siji-sijine rasa rasa Linzer Torte kanggo wektu sing suwe. Baking ditindakake tanpa bahan ragi, yaiku zat sing ngembangake karbon dioksida lan kanthi mangkono ngeculake adonan.

Resep-resep sing luwih lawas beda karo sing luwih enom amarga adonan kasebut ngemot mentega sing wis diklarifikasi lan kothak mentega uga dipalu ing adonan kaping 5, minangka wangun persiapan sing luwih mirip karo nyiapake kue puff tinimbang kue sing cendhak. Kajaba iku, kue kasebut disiapake minangka "Schuessel-Dorten". Yaiku, adonan kasebut dilebokake ing mangkuk, diisi woh-wohan, sijine kisi adonan ing ndhuwur lan panggang ora panas banget. Quince minangka isi sing disenengi kanggo kue Linz paling tuwa.

Quince minangka salah sawijining jinis woh paling tuwa ing donya lan duwe utang marang kutha Yunani Chania, sing dumunung ing sisih lor-kulon pulo Kreta. Quince minangka woh suci Aphrodite lan ngadeg kanggo kesuburan lan umur dawa. Sajrone pendhudhukan Kreta, wong Romawi diarani nggawa quince menyang Kakaisaran Romawi.

Ing teks lawas, Linzer Torte sing digawe saka adonan cahya utamane ditemokake, mung banjur adonan Linzer sing peteng dadi populer. Beda karo varian sing entheng, iki ngemot almond sing durung dikupas uga rempah-rempah tambahan kayata kayu manis, cengkeh utawa pala. Nutmeg muncul ing resep-resep kanggo Linzer Torte minangka awal 1740, nanging liwat wektu iku njupuk jog mburi ing sih saka kayu manis, cengkeh lan rempah-rempah anyar.

Johann-Konrad-Vogel-Strasse, sing mlaku ing Linz saka Dametzstrasse nganti Martin-Luther-Platz, ing wilayah tangkapan kasebut uga ana produsen kue Linz, dijenengi miturut jeneng tukang roti Franconian Johann Conrad Vogel sing nikah karo tukang kue Linz ing taun 1823 lan sing wis suwe dianggep penemu Linzer Torte.

Bahan kanggo Linzer Torte Johann Conrad Vogel

Bahan-bahan Linzer Torte dening Johann Conrad Vogel yaiku: mentega, gula, glepung, pala parut, kulit lemon parut, rum, senggol currant.

Preparation: Pencet rong pertiga saka jajanan shortcrust menyang tin cake, isi karo senggol currant, tutup karo adonan kisi lan panggangan kanggo 50 menit ing 170 derajat. Ayo ngaso paling sethithik 3 dina.

Ing jajan iki, digawe miturut resep dening Johann Conrad Vogel kanggo penyayang roti crumbly, almonds utawa kacang-kacangan ilang sanajan almond kalebu ing resep Linzer Torte nganti pungkasan abad kaping 19. Ora nganti wiwitan abad kaping 20, hazelnut digunakake tinimbang almond.

Sajrone Perang Donya I ana sing disebut "Kue Perang Linz". Iki ngemot oatmeal panggang tinimbang kacang.

Ing taun 2009, taun nalika ibukutha Austria Atas Linz ing Danube dadi Ibukutha Budaya Eropa, dina pisanan Linzer Torte dianakake, nalika kompetisi baking dianakake, ing ngendi 133 kue Linz diadili dening juri saka ahli. Ora kue Linz kaya liyane.

Resep pemenang Kompetisi Baking Linzer Torten:

Úa:

500 g mentega

250 g gula bubuk sifted

Endhog 5

50 g aranzini sacoro apik disigar

Uyah 1 jiwit

120 g walnuts grated

450 g saka hazelnuts panggang lan grated

330 g tepung saringan

1 sendok teh kayu manis

senggol currant abang

Persiapan Linzer Torte:

Linzer Torte iki disiapake kaya ing ngisor iki: Mentega, gula, endhog lan aranzini diudani lan dicampur karo bahan sing isih ana. Adonan ditinggalake ing papan sing adhem. Banjur rong pertiga saka adonan dilebokake ing loyang kue lan dilapisi karo senggol currant. A kothak disebar liwat kue saka katelu pungkasan saka adonan.

Apa sing nggumunake babagan resep iki yaiku uyah sing ditambahake lan rempah-rempah sing biasa mung kalebu kayu manis. Aranzini sing dicincang sacoro apik, permen, kulit jeruk pait sing diiris, wis diterangake ing „100 masakan klasik Austria" dening Ewald Plachutta (editor), lan Christoph Wagner (editor) kanggo Linzer Torte.

Asal saka jeneng Linzer Torte

Jeneng Linzer Torte mbokmenawa bali menyang "Linzer Teig", sing ing bunderan spesialis tegese jajanan shortcrust.

Summary

Linzer Torte minangka kue sing digawe saka pastry shortcrust sing diaduk, sing diarani adonan Linz, kanthi proporsi kacang sing dhuwur sing ngemot senggol sing prasaja, biasane jam currant, lan digawe kanthi tradisional nganggo kisi adonan minangka lapisan ndhuwur.

sumber

Kue Linz kanthi cara sing beda, Waltraud Faißner, Perpustakaan Upper Austrian State Museum, Linz 2010, Verlag Bibliothek der Provinz, A-3970 Weitra, Austria

Apa biaya Linzer Torte?

A ukuran normal, 1kg abot Linzertorte biaya 23.50 € ing kuk Hofbäckerei ing Pfarrgasse 17, ing 4020 Linz, Austria. Ing gawe kue Heuschober ing Martin-Luther-Platz ing Linz, biaya Linzertorte antarane € 12.90 lan € 25. Kue duwe diameteripun saka 12 kanggo 22 cm. Ing Jindrak confectionery ing Herrenstrasse 22-24, ing A-4020 Linz, 18 cm Linzertorte ing kothak kayu biaya € 20.90, lan 10 cm cake € 10.60.

Ing endi bisa entuk Linzer Torte sing paling apik?

Linzertorte paling apik bisa ditemokake ing omah kopi ing Linz. Omah kopi karo Linzer Torte paling apik yaiku: The Jindrak confectionery ing Herrenstrasse 22-24, ing kuk Hofbäckerei ing Pfarrgasse 17 lan toko jajanan Café Heuschober ing Martin-Luther-Platz ing Linz.

Apa senggol ing Linzer Torte?

Jam currant abang minangka jam sing disenengi ing Linzer Torte. Jam currant (currant jelly) disebarake nganggo sendok ing basis kue, sing kandel rong sentimeter, nanging ora kabeh nganti pinggir. Currants abang kanthi asem seger cocok karo rempah-rempah sing akeh digunakake lan kemerahan kasebut nyumbang kanggo tampilan dekoratif Linzer Torte.

Top